Waarom ik de scholingen van The Health Fundament aanraad

Vooraleer ik deze uiteenzetting verder zet wil ik even duidelijk stellen dat mijn mening een sterke bias kent. Ik heb namelijk het geluk om Kars en Ties van The Health Fundament reeds meerdere jaren te kennen. Met Kars ging ik verschillende keren op avontuur. Afgelopen weekend liepen we samen nog een trail van 32 kilometer in de sneeuw rond Spa onder het motto ‘blijven kachelen’. Desondanks sta ik elke keer met open mond te kijken hoe deze jongens samen met Freek Van der Kolk er stap voor stap in slagen om het landschap der gezondheidszorg in Nederland te veranderen. Mijn bewondering en respect is groot, ik hoop van harte dat we hier in Vlaanderen ooit half zo ver zullen staan.

Opleidingen volgen in volle coronacrisis is geen makkelijke opdracht. Zeker niet als het opleidingscentrum met wie je je identificeert 188 kilometer ten Noorden van je thuisstad ligt. Daarom was ik zo blij om te zien dat The Health Fundament ‘E-learnings’ begon aan te bieden. Het moeilijkste aan de opleiding was volgens mij de keuze maken welke opleiding ik zou gaan volgen. Indien je het cursus-aanbod er even op naslaat dan kan je maar één ding concluderen: deze jongens hebben het helemaal begrepen. Wat een lef om in een steeds meer ‘biomedicaliserende’ samenleving resoluut te kiezen voor levensstijl-interventies! Een keuze die volgens mij niet alleen volkomen logisch maar ook meer dan ooit noodzakelijk is.

‘Wat een lef om in een steeds meer ‘biomedicaliserende’ samenleving resoluut te kiezen voor levensstijl-interventies!’

Uiteindelijk koos ik voor de opleiding ‘Sport en leefstijl: Hoe begeleid je de sportende patiënt naar een gezondere leefstijl', gedoceerd door Jaap Wonders. Jaap is zelf een revalidatiewetenschapper, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en leefsstijltherapeut. Op voorhand dacht ik dat ik rond dit thema al veel wist; echter stelde ik al snel vast dat er heel veel zaken waren die ik over het hoofd zag bij de behandeling van mijn patiënten in de praktijk. Zonder al te veel te vertellen over de scholing wordt de E-learning onderverdeeld in 4 modules: een inleiding rond de uitdagingen in de topsport, een deel over het microbioom en voeding in de topsport, een module over beweging en slaap en tot slot de psychosociale factoren die een impact kunnen hebben op de prestaties van de (top)sporter.

Ondanks het feit dat ik levenslang leren enorm belangrijk vind, sta ik heel sceptisch ten aanzien van de meeste ‘toolbox’ opleidingen die vandaag de dag op de nascholingsmarkt te vinden zijn. Met toolbox bedoel ik opleidingen die niet alleen gigantisch prijzig zijn, maar ook enorm inzetten op passieve interventies, vaak opgedeeld in meerdere ‘expert-modules’, elk afzonderlijk te volgen. Op zich heb ik geen probleem met een prijs te betalen voor nascholing, echter wijst onderzoek uit dat heel veel van deze passieve interventies, indien uitsluitend gebruikt, weinig duurzame resultaten voortbrengen voor onze patiënten. Persoonlijk vind ik dat onze patiënten beter verdienen. Veel meer dan ‘fixers’ zie ik onze rol als kinesitherapeut als ondersteunend, informerend en stimulerend voor onze patiënten, en dit op lange termijn. The Health Fundament is het eerste opleidingscentrum die op elk van deze drie peilers ondersteuning biedt.

‘Jaap Wonders brengt de scholing op een duidelijke, overzichtelijke en direct toepasbare manier.’

Zelf sporter zijnde, vond ik het een enorme meerwaarde om de informatie die Jaap geeft om te zetten in de praktijk. Ik ging er dan ook zelf direct mee aan de slag: ik lette onder andere meer op wat en wanneer ik at, hoe ik sliep, welke mindset ik hanteerde tijdens duurtrainingen en merkte al snel de resultaten. ‘Train hard, recover harder’ is meer dan een mooie leuze die je aan je muur kan hangen. Op die manier vind ik dat ik nog meer doelgerichte informatie kan geven aan mijn patiënten wanneer die voor me staan in de praktijk. Jaap brengt de scholing op een duidelijke, overzichtelijke en direct toepasbare manier. Proficiat aan het team, blijven kachelen zou ik zeggen.