Patiënt aan het woord: wat betekent gezondheid voor jou?

Wat betekent het om gezond te zijn? Dat is een vraag die ik me letterlijk elke dag stel. Wil dit zeggen dat mijn bloedwaarden voldoen aan de normen? Dat ik het juiste gewicht heb in vergelijking met mijn lengte? Dat ik geen medicatie moet nemen? Of ligt het antwoord toch iets breder verspreid? Ikzelf weet het, na een 5-jarige opleiding tot kinesitherapeut en vele uren in de praktijk, nog steeds niet. Daarom ging ik op zoek naar antwoorden bij mensen uit mijn omgeving. Als gezondheidswerkers zijn we zeer goed in het bedenken van wat gezondheid moet betekenen voor onze patiënten. Maar hoe denken de patiënten zelf over wat gezondheid voor hen betekent? Dit is per slot van rekening toch wat we trachten te verbeteren? Een patiënt uit de praktijk getuigt.

Wie ben je? (Opleiding, professionele ervaring, werkdomein, interesses, locatie…) 

  • Man, °1964 Gent, geen kinderen, ongehuwd maar met vaste vriendin. 

  • Meester in de Graveerkunsten (K.A.S.K.)

  • Loopbaan: deeltijds animator in een woonzorgcentrum, meubelstofontwerper, bloedafname-assistent bij het Rode Kruis. 

  • Sinds meer dan 30 jaar deeltijds zanger/muzikant/liedjesmaker. Regelmatige optredens met eigen jazz-, blues- en americanaband. 

  • Werkonbekwaam sinds januari 2015 na zware val in 2013. 

 

Wat betekent gezondheid voor jou? 

Ondanks de dagelijkse gewrichtspijn (artritis) en spierpijn (fibromyalgie) en de diagnose van bi-polair toch blijven genieten van de kleine dingen en het leven in zijn geheel en vooral in beweging blijven. Het is een poging om mentaal en fysisch sterker worden, dag aan dag, jaar na jaar. Om de beperking niet te zien als een rem op het leven maar als een onvermijdelijk deel van je persoon. Geen gevecht maar een aanvaarding zonder berusting

‘Om de beperking niet te zien als een rem op het leven maar als een onvermijdelijk deel van je persoon.’

Hoe ben je in contact gekomen met beweging?

Na een meniscus operatie in januari 2019 kwam ik terecht bij Louis voor mijn knie-revalidatie.  Dat evolueerde naar een wekelijkse training in het park in alle weersomstandigheden. 

Wat betekent bewegen voor jou?

Al sinds mijn kindertijd ben ik gek van wandelen in de bergen en de bossen, kortom van de natuur.  Dat resulteerde later in semi-alpinisme en trektochten in het hooggebergte en de Ardennen, steeds solo. In Gent doe ik de meeste verplaatsingen met de ligfiets of een elektrische cargo-fiets. Daarnaast doe ik dagelijks wandelingen met de hond bvb in de stilte van een begijnhof in de buurt. 

Bewegen is een middel tegen de chronische pijn want vaak door te bewegen verbetert de pijn of wordt de focus erop verlegd. Een goed voorbeeld is die wekelijkse training in het park met Louis die me nadien altijd een overwinningsgevoel geeft, te vergelijken na het bereiken van een bergtop. De buitenlucht in combinatie met het doelgericht bewegen is ideaal voor mij, ongeacht het weer, want het helpt ook tegen de moedeloosheid of depressieve gedachten die gepaard gaan met de constante pijnprikkels. Energie verbruiken zorgt voor energie krijgen. Een waardevolle beloning. 

Bewegen helpt je tegen de pijn in te gaan. Je legt niet langer de klemtoon op je beperkingen maar wat je wel kan of zelfs meer kan dan je op het eerste moment denkt te kunnen. 

‘Een goed voorbeeld is die wekelijkse training in het park met Louis die me nadien altijd een overwinningsgevoel geeft, te vergelijken na het bereiken van een bergtop.’

Hoe zie jij gezondheidszorg binnen 10 jaar? 

Hopelijk komt er meer een holistische aanpak en worden operaties zoveel mogelijk vermeden en zal de klemtoon meer worden gelegd op bewegen dan op medicatie of behandelingen of het verzorgende waarbij de patiënt alles ondergaat en niet wordt aangemoedigd om zelf aan de slag te gaan. 

Hopelijk wordt dus meer in teamverband gewerkt rond de patiënt waarbij zowel zijn lichaam als geest in één geheel wordt bekeken en waarbij de inbreng van de patiënt groter is dan nu vaak het geval is. 

-Fin-

Bijzondere dank aan L.C. voor de tijd die hij vrijmaakte om deze vragen te beantwoorden, in mijn ogen is de definitie die de patiënt zelf geeft aan zijn of haar gezondheid de enige juiste. Wij kunnen hier als gezondheidswerker slechts naar trachten te streven om dit samen te bereiken. Sta jij er soms bij stil wat gezondheid voor jou betekent? Wat is jouw definitie en hoe tracht je dit te bereiken? Laat het me zeker weten in de comments hieronder, jullie antwoorden fascineren me!